Schlingmann Architecten is het servicegerichte bureau uit Veenendaal dat al meer dan 50 jaar diverse diensten aanbied. Op deze pagina lees je er alles over.

Nieuwbouw

Een bouwkavel kopen en de mogelijkheid hebben om een eigen woonhuis te bouwen, wie droomt er nu niet van? Maar wat is nodig bij de start om de finale goed te halen?

Op het internet worden er te kust en te keur producten aangeboden die niet of niet geheel aansluiten op uw woonwensen of budget. Dit varieert van eenvoudige standaard prefab producten tot eigenzinnige design ontwerpen.

Het is de kunst om een woonhuis te ontwerpen en te bouwen dat bij u past, in de juiste omgeving met een juiste prijs- / kwaliteitsverhouding.

Maatwerk is bij ons standaard.

Wat is er beter en mooier om te horen dat het gebouwde ontwerp u goed ‘past’ en u zich er helemaal in thuis voelt.

Welke smaak, stijl heeft u?

Van belang is om te onderzoeken wat voor stijl van woningen u aanspreekt. Is dat landelijk, stedelijk, historisch, klassiek, jaren 30, eigentijds, modern, futuristisch, cottage, romantisch, retro of thematisch. Gaat het om een vrijstaand woonhuis, stadsvilla, boerderette, 2 onder 1 kap woning, seniorenwoning, bungalow, appartement, vakantiewoning of andere woonvorm.

Welke wensen heeft u?

Wat zijn de functionele eisen waaraan het woonhuis moet voldoen. Het aantal ruimten en de onderlinge samenhang hiervan zijn bepalend voor de plattegronden en doorsneden van de woning.

Welke omgeving, setting van de bouwlocatie?

Een ontwerp wordt mede bepaald door de omgeving omdat dit een groot effect heeft. De ligging is van belang voor de routing, het uitzicht, voor de buitenruimte en de ligging t.o.v. de zon.

Hoe wij werken met deze ingrediënten om te komen tot een ‘smakelijk geheel’ passend op de locatie kunt u lezen op werkwijze.

Restyling

Milieuverantwoorde oplossing

In de huidige wegwerpcultuur is het restylen, een ander en moderner uiterlijk geven, van een woonhuis een zeer milieu verantwoorde oplossing. Er worden niet onnodig grondstoffen en bouwgrond gebruikt, daarnaast zijn de (secundaire) voorzieningen in de omgeving vaak al aanwezig.

Waarom restylen?

In de vertrouwde omgeving de bestaande bebouwing weer brengen naar de eisen en het comfort van de huidige en komende tijd waarbij ook uw woongenot zal opleven. De energetische maatregelen die ook het wooncomfort omhoog brengen zijn in de laatste decennia enorm toegenomen. Daarnaast nemen de fossiele brandstoffen steeds verder af en zijn toekomstige ontwikkelingen dat een woonhuis energieneutraal wordt. Reden te meer om de woning te revitaliseren, restylen met gebruik maken van nieuwe technieken om zo ook de economische waarde in de toekomst te waarborgen.

Restyling kan dan ook in samenhang met verbouwen gecombineerd worden.

Verbouw

Als het gebruik door omstandigheden wijzigt is een aanpassing of wijziging van het woonhuis of ander onroerend goed vaak gewenst of noodzakelijk.

Om te onderzoeken wat de mogelijkheden en impact van de wijzigingen zijn, is het goed om tevoren de mogelijkheden te onderzoeken.

Ook de vergunningsvrije mogelijkheden dienen hierbij niet te worden vergeten.

Ook hierin kan Schlingmann Architecten een adviserende rol hebben.

Verbouwen, doe het goed of doe het niet.

Door uitvoerende partijen wordt vaak te makkelijk gedacht over het uitbreiden van een woonhuis met een uitbouw, dakkapel of andere uitbreiding.

Een verbouwing waarbij een omgevingsvergunning noodzakelijk is kan zelfs een beter eindresultaat opleveren dan de snelle oplossing. Wat betekent de uitbreiding voor het bestaande bouwwerk en gebruik hiervan? Dit geldt ook voor de voorgestelde (hergebruikte) materialen die er worden toegepast.

De conclusie kan ook zijn anders bouwen of niet bouwen.

Renovatie

Geef gebouwen een tweede ronde, afbreken is zonde.

Oftewel: afbreken kan altijd nog. Het herstellen van de (vergane) glorie van een bouwwerk kan een omgeving of gebruik enorm boosten.

Herhaalt de geschiedenis zich, wees erop bedacht.

Bouwwerken renoveren en brengen naar het comfort van deze tijd. Het spanningsveld hierbij is altijd, wat wel behouden en wat niet. Hoever of hoeveel kun je het geheel isoleren zodat de bestaande constructie geen geweld wordt aangedaan.

Ook de detaillering toepassen waarbij recht wordt gedaan aan het bestaande pand. Aan de andere kant kan een gebruik of opvatting zijn gewijzigd en bijgesteld.

In de loop der tijden kunnen er wijzigingen zijn aangebracht en de vraag is wat het origineel nu eigenlijk is.